Mai cred oamenii in bune maniere?

Mai cred oamenii in bune maniere?

 Uneori ma intreb daca am ramas eu blocata undeva, intre educatia stricta primita de acasa, literatura pe care am ingurgitat-o cu pofta si filmele romantice cu el, cel curtenitor si ea, cea sfioasa. Se schimba vremurile. Asta e un lucru evident….dar este oare firesc sa se schimbe si valorile? Oare bunul simt isi largeste limitele, direct proportional cu avansarea in timp?

 Este demodat un el care ofera mana inainte ca ea sa coboare din masina, un el care ii trage scaunul inainte ca ea sa se aseze,  un el care ii tine usa deschisa pentru ca ea sa patrunda prima intr-o incapere, un el care se apleaca sa ii sarute mana la primul contact vizual? Ok….poate ca ultima este putin exagerata, dar totusi….. moartea romantismului trebuie sa devina un fapt unanim acceptat?

Sa depasim relatia romantica dintre el-ea. Cum ramane cu bunele maniere intre prieteni? Simpaticii buddies de care ne inconjuram… Mai este bunul simt o regula? Mai este el obligat sa ii ofere ei singurul loc liber din camera…atata vreme cat sunt prieteni la catarama? Primeaza sexul? Mai exista principii in ceea ce priveste servirea unei doamne inaintea domnului…sau se arunca un indiferent semn egal intre toti membrii grupului?

 Nu iau in calcul aici situatiile extreme, in care ele beau egal sau poate mai mult ca ei, in care ele imbratiseaza toalelete de la mixul alcoolic, cand ele injura birjareste (nu ca in unele contexte nu ar fi simpatice)…

 Este firesc sa fii “relaxat” in fata oamenilor? Este firesc sa accepti ca buddy-ul sa-ti mute lucrurile prin casa, sa iti scotoceasca in frigider, sa iti ocupe baia ore intregi, sa iti invadeze spatiul personal ca si cum i-ar apartine? Cum se numeste asta? Lipsa de educatie sau totala relaxare in preajma celuilalt? Mai sunt valabile regulile din Codul bunelor maniere…de la capitolul “In vizita”? Si daca da, iar aceastea sunt incalcate…este politicos sa atragi atentia?

 Wtf? A avea prieteni inseamna a renunta la bun-simt? Sau e timpul unei re-adaptari a propriei persoane la nesimtire?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *